Waarom hebben we batterijen nodig?

Nikka, 13 jaar
24 september 2019

Antwoord

Beste,

We gebruiken tal van toestellen die energie nodig hebben om te werken. Enkele voorbeelden:

- smartphone, zaklamp, uurwerken, spelconsoles, medische apparaten, laptop,... De lijst is haast onuitputtelijk.

Al die apparaten hebben energie nodig om te werken. Een batterij is een (klein) apparaatje dat energie kan opslaan en terug vrijgeven.

Door batterijen te gebruiken kunnen we tal van apparaten gebruiken, zonder ze te moeten verbinden met het stopcontact. We kunnen dankzij een batterij ook over energie beschikken wanneer er geen netspanning meer is (noodverlichting, zaklamp).

Maar soms is een batterij ook nodig om dingen op te starten. Een benzine- of dieselauto gebruikt de energie uit een batterij om de motor te starten. Die zet energie uit brandstof om in energie om te rijden, maar ook om de batterij terug op te laden. De opgeladen batterij kan dan terug gebruikt worden om de motor later opnieuw op te starten.

Batterijen hebben echter ook nadelen. Ze zijn opgebouwd uit dure en/of giftige en/of zeldzame materialen. Batterijen zijn dus duur en moeten steeds als gevaarlijk afval verwerkt worden na gebruik.

Zonder batterijen zouden we steeds met een kabel verbonden moeten zijn met het elektriciteitsnet. Voor elektrische auto's een groot probleem.

Mvg,

Roggemans M.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen