Kunnen we het fileprobleem oplossen door wagens enkel toe te laten op de autosnelweg als alle zitplaatsen bezet zijn?

Steven, 34 jaar
25 augustus 2019

Zouden we de files niet heel simpel kunnen oplossen door niet meer 'individueel' rond te rijden? Stel dat we op autosnelwegen de verplichting invoeren om steeds alle zitplaatsen bezetten in een vervoersmiddel ... zou dat het fileprobleem oplossen? En bijkomend draag je ook bij aan een kleinere milieu-voetafdruk, ben je socialer, enz. Win-win voor iedereen ... toch?

Antwoord

Files kunnen inderdaad opgelost worden door meer mensen in één auto te laten reizen. Maar je hoeft het zo ver niet te zoeken (alle zitplaatsen volzet), gewoon zorgen dat er minstens 2 personen in één auto reizen is reeds voldoende. Soms doe ik een mini onderzoek door te tellen in hoeveel auto's 1 persoon zit ... meer dan 70% van de auto's bevatten slechts één persoon. Hoe kunnen we zorgen dat er meer dan één persoon in een auto reist? Carpooling, liften, speciale rijstrook voor volbezette auto's ... maar blijkbaar werkt dit niet goed. Persoonlijk ben ik voorstander van liften, ik moet nooit langer wachten dan 3 à 7 minuten opdat een vriendelijke chauffeur (of meerdere) me brengt waar ik wil zijn. En zeg nu niet dat alle autochauffeurs 'slechte' mensen zijn ...
Maar goed, 5 minuten politieke wil en het kan opgelost worden ... vooral in bedrijfswagens zit één persoon.

Reacties op dit antwoord

  • 07/09/2019 - Steven (vraagsteller)

    Dank voor uw antwoord. Vandaag is er inderdaad weinig 'incentive' om te carpoolen/liften/speciale rijstrook/enz. Hoe krijgen we politiekers zo ver dat ze effectief dan een wet invoeren: "Wagens met minder dan 2 personen verboden op autosnelwegen"? Dat moet toch makkelijk kunnen? Meer nog ... in de huidige debatten over file-leed gaat het vaak over 'wat gaat dat de begroting kosten' ... wel ... in dit geval ... niets? Integendeel, boetes voor overtreders leveren de schatkist nog iets op, ... Een beetje gezond verstand op de juiste plek ... Hoe krijgen we zoiets voor elkaar?

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen