Mag je water meerdere keren koken?

Kris, 43 jaar
11 juli 2019

Ik las net op MSN (en ter controle vond ik eenzelfde informatie ook op andere niet-wetenschappelijke sites) dat je water geen twee of meerdere keren mag koken omdat er bij elk kookproces water verdampt. Water uit de kraan is niet 100% water, want er zitten nog andere mineralen/stoffen in die niet verdampen tijdens het koken en dus achterblijven. Daardoor zou het percentage van zulke "niet-water"-stoffen na een tweede, derde, … kookbeurt steeds verhogen en dus ongezond zijn voor het menselijk lichaam bij consumptie. Het klinkt inderdaad logisch, want elke stof heeft zijn eigen kookpunt. Als je een thermometer in kokend water steekt, dan blijft die inderdaad rond de 100°C staan. Maar we meten hier wellicht de temperatuur van de "meeste massa", dus het pure water, en niet van de stoffen die verdampen boven de 100°C. Het zou dus kunnen dat die toch verdampen omdat hun kookpunt ook wordt bereikt, maar dat we dit niet kunnen meten. Dus: is het inderdaad "gevaarlijk" om water meerdere keren te koken?Want dat zou dan potentieel ook zeggen dat je soep geen tweede of derde keer mag laten koken.

Antwoord

Beste Kris,

Als je naar de website van je waterleverancier surft, vind je ergens meestal wel de samenstelling van je kraantjeswater. Je zal vaststellen dat de voornaamste stoffen die in kraanwater zitten anorganische zouten zijn, genre Ca2+, Na+, K+, Mg2+ en onder de vorm van carbonaten, sulfaten en chlorides.

Zoals je terecht opmerkt, verdampen die niet mee - het is vrij accuraat te zeggen dat alles wat geen water is dat in je kraanwater zit in de pot blijft zitten als je het water wegkookt.

Maar aan de andere kant, stel dat je de helft van het water zou wegkoken - dat zou betekenen dat de concentratie van alle opgeloste stoffen zou verdubbelen. Een snelle blik op de wateranalyse van de AWW leert dat van alle opgeloste stoffen in het kraanwater de concentratie hoogstens 20% van de Vlaamse norm bedraagt.

Als je dus voor een aantal van de opgeloste stoffen de norm wil overschrijden, moet je van elke liter water die je kookt 800mL verdampen, en het water voldoet dan nog steeds aan alle normen om drinkbaar te zijn.

Tegen dat je het voor elkaar krijgt om uit soep 4/5 van het water te verdampen wanneer je ze opnieuw opwarmt, zal je ook vaststellen dat ze ten eerste niet erg vloeibaar meer is, en ten tweede waarschijnlijk vreselijk aangebrand.

Tenzij je je pannetje water per ongeluk op het vuur hebt laten staan en het meeste water verdampt is voor je eraan denkt met het restje toch thee te zetten, zou ik me dus maar geen zorgen maken - je kan water perfect 2, 3 of meer keren koken, en het blijft nog steeds prima drinkbaar. Neem wat je op MSN leest dus maar met een korreltje zout. Maar niet te veel - de norm voor NaCl in drinkwater is ongeveer een 400mg per liter.

Vriendelijke groeten,

Christophe Vande Velde

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. dr. Christophe Vande Velde

Thermische Analyse, Calorimetrie, X-straal-kristallografie, Organische Scheikunde

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen