Als je een vis toevoegt aan een aquarium, weegt het geheel dan meer?

Lutgard, 39 jaar
5 juli 2019

Als je in een aquarium met 20 liter water, dat op een weegschaal staat, een flinke vis van 2 kilogram toevoegt, verandert het gewicht op de weegschaal dan? Indien ja, met 2 kg of met minder? We breken ons met een groep vrienden hier al enkele jaren het hoofd over, en komen er niet uit. Het zou er kunnen aan liggen dat de vraag ook altijd terug opgeworpen wordt als we al wat gedronken hebben en het dan niet meer lukt om helder na te denken... maar toch. Eigenlijk zijn we wel toe aan een antwoord!

Antwoord

Beste Lutgard,

Het geheel weegt dan inderdaad 2 kg meer, tenzij er bij dit manoeuvre water over de rand van het aquarium heen stroomt.  Massa kan immers niet verloren gaan.

Neem de proef eens op de som in de keuken met een kom water en een ei dat je er in doet.  Weeg het ei vooraf.  Je zal zien dat het gewicht van het ei er gewoon bij komt.  Doe nu hetzelfde met iets dat drijft, een stuk hout.  Ook dat gewicht komt er gewoon bij.  Of iets dus zinkt, zweeft of drijft speelt geen enkele rol voor het gewicht.  Het niveau van het wateroppervlak zal echter wel stijgen: het meest wanneer iets zinkt en het minst wanneer iets drijft.

Gelukkig maar, pannenkoekenbeslag maken kan dus in om het even welke volgorde van toevoegen van de ingrediënten: of je nu eerst melk in de kom doet en daarna de eieren en de vaste stoffen of omgekeerd maakt voor de weegschaal niets uit.

Met vriendelijke groeten,

dr. ir. Pieter Schevenels

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. ir. Pieter Schevenels

geluid akoestiek bouwkunde

Universiteit Hasselt
Agoralaan Universitaire Campus-gebouw D BE-3590 Diepenbeek
http://www.uhasselt.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen