Waarom wordt de aarde niet warmer na miljoenen jaren bestraald te zijn door de zon?

Petrus, 78 jaar
18 juni 2019

Antwoord

De Aarde straalt zelf ook licht en warmte uit naar het heelal. Er is een evenwicht ontstaan tussen de energie die op de Aarde aankomt vanuit de zon, en hoeveel terug gaat van de Aarde naar het heelal: ofwel direct gespiegeld, ofwel eerst getransformeerd in andere vorm (bv licht naar warmte en dan die warmte uitgestraald; of licht naar bomen, dan naar diesel, dan verbrand naar warmte en die warmte naar het heelal).

Dit evenwicht hangt uiteraard af van de samenstelling van waarop het licht van de zon aankomt en van waar de energie ook terugkeert naar het heelal - dus aardoppervlakte en atmosfeer. Een probleem met onze huidige verandering van de atmosfeer door uitstoot van CO2 etc., of minder bomen, of minder spiegelend ijs, is dat we het evenwicht verplaatsen. Namelijk, de Aarde krijgt moeilijker warmte uitgestraald naar het heelal, daarom moet het iets warmer zijn om de hoveelheid warmte uit te stralen naar het heelal die de aankomende zonstraling compenseert.

Dit evenwicht accuraat beschrijven in functie van alle parameters is uiteraard heel moeilijk en dus het werk van klimaatonderzoekers.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen