Hoeveel soorten hondenrassen bestaan er?

Margaux, 10 jaar
30 juli 2008

Antwoord

Beste Margaux

Hiervoor ben ik te rade gegaan bij de Fédération Cynologique Internationale, zeg maar de internationale vereniging van hondenkenners (wat neerkomt op rasclubs en fokkersverenigingen). Op hun website staat een lijst van alle door hen erkende hondensoorten. Het zijn er op dit moment 339, met nog een aantal rassen die nog niet officieel erkend zijn. Deze lijst verandert af en toe, omdat er al eens een nieuw ras "gemaakt" wordt door honden van verschillende rassen met elkaar te kruisen. Af en toe sterft er ook eens een ras uit. Soms slaagt men er wel in een ras dat reeds verdwenen was opnieuw te creëren.

Ik zei net al dat het bovenstaande aantal slaat op die rassen die officieel erkend zijn: dit wil zeggen, dat ze door een bepaalde fokkersvereniging als een apart ras moeten worden beschouwd. Dat is niet voor alle rassen zo. Er zijn bepaalde verenigingen die verschillende rassen als één ras beschouwen, en omgekeerd. Het "juiste" aantal verschillende hondenrassen is eigenlijk dus onzeker.

Overigens zijn niet alle honden ook rashonden. Er bestaan honderden en honderden verschillende soorten kruisingen, waarbij de ene al wat meer op een bepaald ras lijkt dan de andere. Dit soort honden, die wat weg hebben van de moeder- en vaderhond maar eigenlijk niet echt tot een officieel ras behoren, noemt men soms wel eens neerbuigend "straathonden". Deze benaming stamt uit de 18de eeuw, wanneer het onderscheid in verschillende hondenrassen én de "kweek op maat" een sterke groei kende. Men had toen een benaming nodig voor iets dat géén rashond was, en omdat men merkte dat zulke niet-rashonden vaak geboren werden als gevolg van de ongecontroleerde en vaak door hun eigenaars onbedoelde liefde tussen honden van verschillend ras op straat, gaf men hen de naam "straathond". Deze honden zijn meestal niet slechter in lichaam en geest als rashonden, maar ze hebben geen "stamboom" - ze zijn slechts afkomstig "van de straat", en om die reden werden ze toen minderwaardig geacht.

Heel wat van de moderne hondenrassen hebben een geschiedenis die heel lang teruggaat. Veel van de rassen die wij nu als schoothondjes bestempelen, zoals bijvoorbeeld de "Malteser Bichon", zijn in de 18de eeuw geperfectioneerd en benoemd. Andere rassen zijn nog véél ouder: vooral onder de herdershonden en jachthonden zijn er soorten zoals de "Springer spaniël" die er op bijvoorbeeld schilderijen uit de 17de en 16de eeuw net hetzelfde uitzien als vandaag de dag. Uit de middeleeuwen zijn er duidelijke afbeeldingen bekend van witte en grijze windhonden, net zoals je die vandaag al eens als gezelschapsdier tegenkomt. Tot de oudste afbeeldingen van honden behoren de "cave canem" mozaïeken uit de Romeinse oudheid - om en bij de tweeduizend jaar oude bordjes die vertellen dat je moet oppassen voor de hond des huizes! Het daarop afgebeelde hondenras is echter vaak onduidelijk.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Tom De Roo

Cultuurgeschiedenis

Universiteit Antwerpen
Prinsstraat 13 2000 Antwerpen
http://www.uantwerpen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen