Zijn dit papiervisjes en zo ja, hoe geraak ik er dan vanaf?

Melli, 35 jaar
14 juni 2019

Beste, Ik heb enkele maanden geleden mijn zolder verbouwt naar een slaapkamer en heb ineens last van ongedierte. Ik denk aan een papiervisje. Heb nu al 3 keer een bestrijder laten komen maar het helpt niet. Als je ze in uw woning hebt, gaan ze ook wel terug weg? En welke producten werken dan?of zijn er planten die ik in huis kan zetten om ze te doden. Heb kleine en grote exemplaren. Mvg Melissa

Antwoord

Beste Mellisa,

de foto is te onduidelijk om het insect met 100% zekerheid te identificeren, maar volgens mij is het geen zilvervisje, maar eerder een springstaart of collembool (orde Collembola). Springstaarten zijn heel primitieve insecten die achteraan voorzien zijn van een springvork; dit kan je misschien best eens verifiëren.

Zij voeden zich in principe met dood, rottend organisch materiaal, soms ook met stuifmeelkorrels, schimmels, schimmelsporen en algen. Springstaarten komen overal voor in de natuur, ze zitten in de strooisellaag waar het vochtig is, onder afgevallen bladeren, in de gazon, in de composthoop, op boomstammen, soms ook in vochtige scheuren en kieren van een terras of de gevel, in een voetpad dicht bij huis, op platte daken waar nogal eens water blijft staan, in verstopte dakgoten en afvoerpijpen, in mossen op de gevel, in bloempotten binnenskamers of in potten met terrasplanten, in een vochtige gracht in de buurt, kortom overal eigenlijk waar het voldoende vochtig is.

In principe zijn springstaarten in de woning ten dode opgeschreven als er geen hoge relatieve vochtigheid aanwezig is. In een droge omgeving kunnen springstaarten immers niet overleven. De aanwezigheid van meerdere springstaarten in de woning is vaak een indicatie van een hoge relatieve vochtigheid, bv. door opstijgend vocht in de muren, of in nieuwbouwwoningen waar de pleister nog aan het uitdrogen is. De springstaarten voeden zich dan met schimmels en schimmelsporen, vaak aanwezig op en achter bv. behangpapier. De enige manier om springstaarten aan te pakken is de relatieve vochtigheid aanpakken, door de woning droog te stoken en goed te verluchten. 

Deze organismen doen geen schade in de woning. Springstaarten steken of bijten niet; er zijn ook geen gevallen gekend in de literatuur waarbij huidirritatie optreedt veroorzaakt door deze insecten. Bij overlast kan eventueel dagelijks de stofzuiger gebruikt worden.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen