Hoe kan ik de zon hebben zien opstijgen vanuit de zee ten noord-oosten van Schiermonnikoog terwijl de zon ten zuiden van ons staat?

Sebastiaan, 38 jaar
28 mei 2019

Van de week heb ik op het Badstrand op Schiermonnikoog een zonsopkomst gezien. Vanuit de zee zag ik de zon boven de horizon uit stijgen. Dit was één van de meest schitterende dingen die ik me herinneren kan ooit te hebben gezien. Maar wat ik gezien heb dat zou toch onmogelijk moeten zijn? De zon staat het hele jaar tussen de keerkringen in, oftewel ten zouden van ons. Het Badstrand ligt duidelijk aan de noordzijde van het eiland en ik heb de zon op zien komen vanuit de zee ten noorden van het eiland dus. Hoe kan het dat ik de zon in het noord oosten heb zien opkomen terwijl die toch echt ten zuiden van ons staat?

Antwoord

" De zon staat het hele jaar tussen de keerkringen in"... dat is een gevaarlijke uitdrukking. De keerkringen zijn twee cirkels op de Aarde. De Zon kan daar dus niet tussen staan. De breedtes tussen de keerkringen zijn die plaatsen op Aarde van waaruit men de Zon op hoogstens twee dagen in het jaar in het zenit kan zien passeren. De keerkringen hebben totaal niets te maken met windrichtingen. Ze lopen immers rondom de ganse Aarde.

De Zon staat ook niet gans de tijd ten zuiden van ons. Ze komt op in het oosten (noord-oosten in de zomer, zuid-oosten in de winter), bereikt haar grootste hoogte boven de horizon in het zuiden en gaat 's avonds onder in het westen (noord-westen in de zomer, zuid-westen in het de winter). 's Nachts staat de Zon in het noorden, maar dan wel onder de horizon. Dat we de Zon rond ons zien draaien is een gevolg van de rotatie, elke 24u, van de Aarde rond haar as. Hier in Vlaanderen komt de Zon in het putje van de winter slechts 17° boven de zuidelijke horizon, en blijft ze ongeveer 8u boven de horizon. Op 21 juli staat de Zon bijna 16u boven de horizon en bereikt ze in het zuiden een maximale hoogte van 63° boven de zuidelijke horizon.

Merk op die 17 = 40 - 23, die 63 = 40 + 23,

Die 40 = 90 - onze noorderbreedte (50° ongeveer), en die 23, dat zijn de 23° van de keerkringen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen