Waar komen onweersvliegjes vandaan?

Michael, 55 jaar
27 mei 2019

Wat zijn het precies en hoe kan het dat ze er ineens zijn?

Antwoord

Beste Michael,

onweersvliegjes zijn eigenlijk tripsen (orde Thysanoptera), ook wel donderbeestjes genoemd. Dit zijn kleine langwerpige insecten die zich voeden met allerhande plantensappen. Ze hebben raspend-zuigende monddelen waarmee de plantencellen worden aangeprikt om zich te voeden; door hun zuigactiviteit kunnen ze heel wat schade veroorzaken in de sierteelt. Ook in de groenteteelt onder glas en buiten (bv. prei) en in de akkerbouw (bv. maïs en grassen) kunnen deze tripsen massaal voorkomen, ook overal in de vrije natuur zijn ze vaak aanwezig.  

We merken vaak een invasie van deze tripsen, in veel gevallen de grastrips Limothrips cerealium, bij het oogsten van graangewassen, maïs, of bij het afmaaien van gras voor hooi of voordroog-voeder.

Deze tripsen veroorzaken last bij drukkend, warm, vochtig en onweerachtig weer, maar een eerste vereiste is windstil weer. Dus ook in de zomer als het warm en windstil is, zonder onweersdreiging, kunnen tripsen voor overlast zorgen bij de mens. De reden hiervoor is dat ze heel slecht kunnen vliegen en gebruik maken van de wind om zich te verplaatsen. Bij weinig thermiek blijven de donderbeestjes laag bij de grond en hebben wij er last van.  

Doorgaans zijn donderbeestjes een plaatselijk probleem, vooral op “de buiten”, bv. in de buurt van maïsvelden en gras, minder of niet in stedelijke gebieden.

met vriendelijke groeten,

Hans

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen