Mijn goudvis verliest zijn goudkleur langzaam hoe komt dit?

Aaron, 10 jaar
29 juli 2008

Mijn gouvis verkleurd langzaam van goud naar wit.

Antwoord

Kleurveranderingen bij goudvissen komen wel vaker voor. Vooral goudkleurige komeetstaarten (de "normale" goudvis) verkleuren soms wel naar wit of geel. Eén van de meest voor de hand liggende redenen is dat de goudvis binnenshuis wordt gehouden en geen rechtstreeks zonlicht krijgt. Zonder rechtstreeks zonlicht kan de kleurstof op de huid verdwijnen. Verkleuring kan echter ook op een ziekte wijzen, daarom moet je een paar dingen nagaan:

* Is de waterkwaliteit goed? Je kan dit meten (of je ouders dit laten meten) door testjes die je kan kopen in de winkel. Zorg voor een goudvis altijd voor een waterfilter en wat planten (echte, geen plastieken) en zorg er zeker ook voor dat hij genoeg plaats heeft om rond te zwemmen. Zet een goudvis zeker niet in een kom! Eén goudvis heeft minstens 40 liter water nodig, als je er meer hebt moet je natuurlijk ook een groter aquarium hebben. Ververs ook zeker 1 keer per week een deel van het water (ongeveer 1/3).
* Zien de schubben die ontkleurd zijn er normaal uit? Dus geen zwellingen/deuken ten opzichte van de andere schubben? Laat anders je ouders de vis eens nakijken.
*Doet de vis normaal? Eet hij genoeg, zwemt hij vrolijk rond? Als hij raar doet kan hij ziek zijn.

Je kan je vis ook speciaal eten geven dat zorgt voor extra kleur, je kan dit kopen in de dierenwinkel. Goudvissen lusten trouwens ook heel erg graag appelsienen! Snij er een klein (heel klein!) stukje af, bindt dit aan een steen met een touw zodat het zinkt en je goudvis zal er van smullen! Je kan 1x per week zo'n klein stukje geven. Erwtjes (gekookte, uit de diepvries of vers) zijn ook heel gezond voor een goudvis. Je vis mag zeker elke week 1 of 2 erwtjes krijgen.

Kijk ook eens op deze site om meer te lezen over het houden van aan koudwateraquarium, het is niet zo simpel als sommige mensen denken, als je je vissen gezond wilt houden natuurlijk:
http://users.pandora.be/het_zoetwateraquarium/Koudwater%20aquarium.htm

Bedankt voor je vraag!

Ann

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2017
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen