Zijn de gemeentes Tielt, Wingene (West-Vlaanderen) en Tielt-Winge (Vlaams-Brabant) historisch met elkaar verwant?

Luc, 44 jaar
13 mei 2019

Tielt en Wingene liggen naast elkaar en dan is er één gemeente met bijna dezelfde naam. Vraag me al heel lang af of dit toeval is?

Antwoord

Beste Luc

Tielt-Winge in Vlaams-Brabant is een samenvoeging van gemeentes met als naam Tielt en Sint-Joris-Winge (en omvat ook andere deelgemeentes).

De naam Tielt betekent etymologisch vermoedelijk "plaats waar lindebomen groeien" (cf. het Franse "til" = linde). Dat zou zowel in dit geval (dat door de toponymische expert dr Paul Kempeneers besproken werd in het tijdschrift Eigen Schoon & De Brabander jg. 99 (2016), nr. 1, op p. 5) als in het West-Vlaamse geval zo kunnen zijn. Het Wikipedia-artikel over dit Tielt zegt hierover: "De oudste vermelding in de vorm van Tiletum (dateert uit 1105 en betreft de belasting die de heer van een Tieltse villa betaalde. ... Deze naam zou afkomstig zijn van ofwel tegula − een soort Romeinse dakpannen − (De Geschiedenis van Tielt, Lannoo, Tielt, 2009, p. 27), ofwel afgeleid zijn van het Latijnse woord voor Linde (Tilia), waardoor Tiletum 'lindenbos' zou betekenen."

Winge, in Sint-Joris-Winge, verwijst naar een zijrivier van de Demer.

Wingene, in West-Vlaanderen, zou daarentegen teruggaan op de naam Wenghinas, dat een landhuis aanduidde dat op een bepaald moment behoorde tot een abdij. Zie hierover het Wikipedia-artikel over de gemeente Wingene.

Het verband dat je zag tussen de namen is dus deels toeval (Winge en Wingene hebben zo te zien geen enkel verband), deels een kwestie van een gedeelde plaatsaanduiding (een lindenbos, dat je uiteraard op veel plaatsen kon bewonderen toentertijd ...).

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

prof. Gert Buelens

Engelse en Amerikaanse literatuur Amerikanistiek Gender en seksualiteit

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen