Welke kevertje zit er in ons vogelstrooivoer?

Ann, 54 jaar
8 mei 2019

Dit kevertje is massaal aanwezig in ons vogelstrooivoer. Kan dit kwaad of m.a.w., is het voer nog bruikbaar? Hoe ver verplaatsen de kevertjes zich? Op een halve meter afstand van dit vogelvoer bevond zich een bak met kippenvoer (niet hermetisch gesloten).

Antwoord

Beste Ann,

op basis van deze foto kan de kever niet met 100% geïdentificeerd worden, maar het gaat om kleine snuitkevertjes van het geslacht Sitophilus (familie Curculionidae), allicht de rijstkalander Sitophilus oryzae, mogelijks kan het ook de graankalander Sitophilus granarius zijn.

Identificatie tot op de soort is alleen mogelijk in het labo met behulp van een stereomicroscoop. Uiteindelijk maakt het niet uit om welke soort het juist gaat, het zijn beide typische voorraadbeschadigers die voorkomen in granen, bonen, bloem, spaghetti, vogelvoeders enz..

De aangetaste goederen dienen zo snel mogelijk vernietigd te worden (bv. in de diepvriezer plaatsen gedurende 24 uur), vooraleer de kevertjes zich verder verspreiden op zoek naar nieuwe voedselvoorraden. Doorgaans raden wij ook aan om heel intensief de stofzuiger te gebruiken om de rondkruipende kevertjes in de woning te verwijderen. Dit is de enige manier om her-besmetting te voorkomen (kevertjes gaan opnieuw eitjes leggen in allerhande voorraden zoals spaghetti, zaden, bloem, enz.). 

Alle voorraden in de keukenkasten worden best zo snel als mogelijk gecontroleerd en de aangetaste voorraden moeten vernietigd worden. De resterende voedingsmiddelen kunnen eventueel in goed afgesloten blikken of potten worden bewaard.

In principe is na de verwijdering en vernietiging van de geïnfecteerde besmettingsbron, het probleem voor een groot deel opgelost. Toch worden de voedselvoorraden in de keukenkasten gedurende enkele maanden best nauwlettend opgevolgd. 

met vriendelijke groeten,

Hans 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen