Kunnen heel hoge wolkenkrabbers de balans van de aarde verstoren zodat deze uit zijn baan kan vallen?

jeroen, 30 jaar
7 mei 2019

Kan je dit vergelijken met het principe van een bowlingbal?

Antwoord

Kort gezegd, neen.

De aarde vliegt in de ruimte en het enige dat de baan bepaalt is de interactie met de zon, door zwaartekracht. Hoe snel de aarde rond haar as draait is een andere zaak, en kan op manieren worden veranderd, maar ik leg dus nu de focus op de baan rond de zon.

De sterkte van de zwaartekracht hangt dus af van de afstand tot de zon -- deze is ongeveer 150 miljoen kilometers, ± 6000km voor de doorsnede van de aarde.

Door dingen te verplaatsen op de aarde kunnen we de middelwaarde van 150 miljoen kilometers niet direct veranderen (iets naar de zon toe verplaatsen betekent iets anders van de zon weg duwen). Wellicht wel de spreiding van ±6000km, die dan indirect een effect kan hebben op de baan.

Om op de spreiding een substantiële verandering te boeken moet er dus al heel wat gebeuren; en deze spreiding heeft ook maar een secundair effect op de baan -- de bergen die zijn ontstaan, vulkanen ezv hebben geen substantiële invloed gehad op de baan. Zelfs de maan behoort tot het "aarde"-systeem en fluctuaties in zijn positie zorgen voor geen chaos in de baan rond de zon.

Dus als je de baan wilt veranderen, dan zouden er veel andere methodes zijn met veel meer invloed: bv de maan wegduwen zou een veel groter effect hebben dan een nieuwe maan te bouwen vanuit de aarde; of algemeen, massa afstoten in plaats van naar een vast punt verplaatsen zoals een wolkenkrabber zou doen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen