Wat is dit voor een beest?

Valerie, 28 jaar
7 mei 2019

Wat is dit? Vind het geregeld in mijn veranda. Een rups? Larve? Van? Ook 1 keer iets gelijkaardig in onze gang boven! Alvast bedankt (deze is wel dood.)

Antwoord

Beste Valerie,

De foto is niet echt duidelijk, maar dit lijkt mij een miljoenpoot te zijn (klasse Diplopoda). Miljoenpoten beschikken over 2 paar poten per lichaamssegment, met een beetje goede wil toch op de foto te zien. Doorgaans leven miljoenpoten tussen afgestorven bladeren, in composthopen en in de strooisellaag waar ze zich voeden met rottende plantenresten en dood organisch materiaal. Deze miljoenpoten kunnen soms en eerder toevallig in de woning terecht komen. Ze veroorzaken hier geen schade, en sterven doorgaans vrij snel omwille van de lage relatieve vochtigheid in de woning. Vaak is het voorkomen van deze miljoenpoten in de woning ook tijdsgebonden en verdwijnt de overlast na een paar weken.

Deze miljoenpoot lijkt mij op basis van de foto, maar het blijft een beredeneerde gok, te behoren tot de familie van de Polydesmidae (platruggen), allicht één of andere Polydesmus soort.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

  • 09/10/2019 - Valerie (vraagsteller)

    Bedankt!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen