Hoe komt het dat er zoveel schilderijen van Breugel te zien zijn in Wenen?

Michel, 72 jaar
2 april 2019

Antwoord

Het 'Kunsthistorisches Museum Wien' herbergt inderdaad een groot deel van Pieter Bruegels werken. Ongeveer een derde van zijn volledige repertoire is er te vinden. De verklaring hiervoor is te vinden in de historische context van zowel dit museum als de Oostenrijks-Belgische relaties gedurende de laatste eeuwen.

Het museum is echter opgericht in de negentiende eeuw om de uitgebreide kunstcollectie van de Habsburgse dynastie, de toenmalige heersers van Oostenrijk, ten toon te stellen voor het grote publiek. Bruegels werken zaten tot dan in de privé-collectie van diezelfde Habsburgers. Dat is ergens wel logisch, want de Habsburgers waren ook de heersers van de Zuidelijke Nederlanden (België avant-la-lettre) vanaf het einde van vijftiende eeuw. Ook tijdens de zestiende eeuw, wanneer Pieter Bruegel leefde, was een telg van de Habsburgse dynastie de heer van de Nederlanden: niemand minder dan de befaamde keizer Karel V.

Bruegels werken waren enorm waardevolle en prestigieuze collector's items, waardoor ze erg geliefd waren bij de Habsburgse vorsten. Zo werden ze vaak opgekocht, ofwel werden ze als giften door de Brusselse elite geschonken (bv. keizer Rudolf II verwierf er zo een heel aantal). Op die manier kwamen vele werken van Bruegel in de handen van de Habsburgers terecht, en uiteindelijk dus in het museum in Wenen.

Reacties op dit antwoord

  • 10/04/2019 - Michel (vraagsteller)

    Alvast bedankt voor deze verklaring, weerom een wistje datje dat soms van pas komt, Michel Depoorter

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

drs. Roman Roobroeck

Socio-culturele geschiedenis van de vroegmoderne periode. Religieuze co-existentie en tolerantie in historisch perspectief. Katholicisme en protestantisme na de Reformatie. Het dagelijkse leven in zeventiende- en achttiende-eeuws Europa.

Universiteit Gent

http://www.ugent.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen