Is dit een jonge paardenwesp?

Kris, 42 jaar
12 maart 2019

Dit insect vond ik in een glazen potje op het terras. Is dit een jonge paardenwesp of iets anders?

Antwoord

Beste Kris,

dit is geen paardenwesp, maar een wants, en meer bepaald de Noord-Amerikaanse bladpootwants Leptoglossus occidentalis (familie Coreidae, randwantsen). 

In feite is dit een exoot, afkomstig uit Amerika, maar hier ondertussen al goed ingeburgerd. De eerste vaststelling van deze wants op Europees grondgebied was in Noord-Italië in 1999. De eerste vondst bij ons vond plaats in 2007. De wants heeft net als alle andere wantsen stekend/zuigende monddelen en voedt zich o.a. met de zaden van dennenbomen die worden leeggezogen.

Voor de mens is deze wants onschadelijk; zij veroorzaakt wel al enkele jaren hinder in het najaar omdat ze woningen binnendringt op zoek naar een overwinteringsplaats; in sommige gevallen troepen ze hiervoor samen. Deze wantsen zijn niet schadelijk voor het huis. De wants steekt de mens niet, en brengt ook geen ziektes over; als ze verontrust wordt kan ze wel een onaangenaam ruikende stof uitscheiden. In het voorjaar, bij de eerste zonnestralen komen deze wantsen massaal uit hun winterschuilplaatsen (kieren, achter plinten, enz.) te voorschijn.

In Portugal en Spanje, waar deze exoot al langer gevestigd is dan bij ons, zijn er grote problemen met de productie van pijnboompitten.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw