Wat is dit voor een beest?

theo, 51 jaar
10 februari 2019

Ik zag deze foto op het internet. Ik vind het een mooi dier en denk dat het een soort kreeft is. Komt het ook in Belgiƫ en Nederland voor?

Antwoord

Dag Theo,

Deze foto toont een langoest (Palinuridae). Het zijn grote schaaldieren zonder scharen en met forse, lange antennes. Langoesten lijken misschien van ver op een kreeft (Nephropoidea), maar weet dat ze niet nauw mee verwant zijn.

De stekels die het pantser en de antennes van een langoest sieren dienen ter bescherming tegen roofdieren. Ze kunnen snel buiten het bereik van een vijand komen door de krachtige staart om te klappen, waarbij het dier met een grote snelheid achteruit schiet. Langoesten houden van rotsige bodems en schuilen overdag in rotsspleten.

De uitzonderlijke kwaliteit van het vlees en hun relatieve zeldzaamheid, zorgen ervoor dat de prijs van langoesten zeer hoog is. Bijgevolg worden deze soorten wereldwijd intens bevist. De soort uit onze wateren, nl. de gewone langoest Palinurus elephas - komt voor van in het noorden van Schotland tot het zuiden van Marokko, in de Middellandse Zee en in de Egeïsche Zee - is ondertussen sterk overbevist geraakt.  De meeste van de langoesten op onze markt komen dan ook uit de (sub)tropische gebieden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Nancy Fockedey

Mariene, estuariene en kustwetenschappen in de breedste zin van het woord.

Vlaams Instituut voor de Zee
Wandelaarkaai 7 8400 Oostende
http://www.vliz.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen