Hoe is een zonneauto opgebouwd?

Tess, 15 jaar
25 januari 2019

Antwoord

Beste,

Een zonneauto is een auto die elektrisch wordt aangedreven. Er zit dus een motor in die op elektriciteit werkt. Een gewone elektrische auto gebruikt batterijen om de elektrische energie op te slaan. Het opladen van die batterijen gebeurt via het stopcontact (net zoals je laptop, GSM,...). Zijn de batterijen leeg, dan staat de auto stil.

Dat is bij een zonneauto niet anders. Het enige verschil is dat op de zonneauto zonnepanelen zijn bevestigd. Die panelen zetten zonneenergie om in elektrische energie. De auto laad zijn eiegen batterijen op als de zon schijnt.

Dat lijkt het summum van hernieuwbare energie. Het enige probleem is dat zonnepanelen groot zijn en relatief weinig energie opleveren. Dat is de reden waarom de zonneauto's die in wedstrijden worden gebruikt erg licht moeten zijn en heel aerodynamisch (lage luchtweerstand). Enkel dan komen ze toe met de energie uit de panelen om te kunnen blijven rijden.

De wedstrijden gaan ook door in streken waar de zon bijna continu schijnt (er wordt ook niet gereden als er geen zon is).

MVG

Marc

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen