Hoelang blijven stoffen of restanten van medicijnen in het lichaam?

Chris, 34 jaar
11 januari 2019

Mijn vraag is tot hoe lang stoffen van geneesmiddelen nog in het lichaam blijven (na het stoppen van een kuur met geneesmiddelen), hoe lang het duurt voor deze stoffen uitgewerkt zijn en hoe lang men na het stoppen met de medicatie nog bijwerkingen kan hebben. Bijvoorbeeld een kuur van 7 dagen (3X per dag) Rhinathiol Antirhinitis tabletten of 7 dagen 1X per dag Aerius.

Antwoord

Dag Chris, 

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden, omdat dit van vele factoren afhangt.

Eerst en vooral, het soort geneesmiddel. Hierbij kunnen we twee grote groepen onderscheiden. De wateroplosbare en de vetoplosbare. De meest voorkomende, wateroplosbare worden relatief snel uitgescheiden, bijvoorbeeld fenylefrine hydrochloride uit rhinatiol. Ook de chloorfenamine (rhinatiol) en desloratadine (aerius) zullen vrij goed oplossen. Daarbovenop gaat de lever deze stoffen extra wateroplosbaar maken zodat ze snel kunnen worden verwijderd uit het lichaam via de urine. Na 24 u zul je de meeste stoffen niet meer terugvinden in het lichaam. Anders is het met vetoplosbare stoffen, bijvoorbeeld isotretinoïne, een vitamine A analoog dat wordt genomen om ernstige acne te behandelen. Deze en andere vetoplosbare stoffen gaan zich ophopen in de vetcellen. Als men hiermee stopt gaat deze stof geleidelijkaan weer verdwijnen, maar dit is zeer langzaam. Bij isotretinoïne mogen vrouwen bijvoorbeeld tot zeker 5 weken na het stoppen nog steeds niet zwanger worden doordat deze stof miskramen kan veroorzaken. 

Los van de aard van het geneesmiddel zijn er individuele en leeftijdsgebonden factoren die de uitscheiding kunnen beïnvloeden. Interacties met andere geneesmiddelen en (aangeboren) ziektes kunnen ook een invloed hebben. 

Studies die de dosis bepalen van het geneesmiddel gaan dieper in op de opname (absorptie), distributie, metabolisatie (verandering van de stof in het lichaam) en eliminatie (ADME) van de stof. De veilige dosis voor de algemene populatie wordt bepaald. Uitzonderingen staan vermeld in de bijsluiter en de dokter houdt er rekening mee bij het voorschrijven. 

Hopelijk heb ik je hiermee wat meer inzicht gegeven in de wondere wereld van de farmaceutische stoffen in ons lichaam.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen