Heeft geur materie?

Roeland, 34 jaar
25 juli 2008

Antwoord

Rondom onze aardbol hangt onze atmosfeer, onze "lucht". De lucht die die we inademen is een complexe samenstelling van allerhande gassen. Gassen zijn moleculen die voldoende beweeglijk zijn om te ontsnappen in onze atmosfeer. De atmosfeer bestaat voornamelijk uit stikstof (78%), zuurstof (20%), argon (1%), waterdamp (1%), ... Al deze stoffen zijn kleurloos, smakeloos en ja: geurloos. Verder bevat onze atmosfeer duizenden andere moleculen, zoals de moleculen die opstijgen uit geurige dingen als een warme maaltijd, vochtige aarde, een glas wijn of een rotte vis. Heel wat van deze moleculen bepalen geuren.

Als we lucht opsnuiven, passeren de moleculen achterin onze neus langs het reukslijmvlies. Dit vlies bevat zo'n 40 miljoen cellen die als receptoren, of sensors werken. Als ze in aanraking komen met specifieke moleculen sturen ze een signaal naar de hersenen. Onze hersenen kunnen deze signalen dan verwerken en op basis van de informatie bepaalde geuren herkennen en onderscheiden.
 
Het antwoord op je vraag is dus: ja, geuren hebben materie want ze worden veroorzaakt door geurende gassen die door de cellen in onze neus worden opgemerkt en door onze hersenen worden herkend als een geur.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door EOS vzw