Welk beest is dit en waar komt het vandaan?

Muhamet, 30 jaar
14 december 2018

Antwoord

Beste Muhamet,

 

dit is een springstaart of collembool (orde Collembola). Springstaarten zijn heel primitieve insecten die achteraan voorzien zijn van een springvork. Zij voeden zich in principe met dood, rottend organisch materiaal, soms ook met stuifmeelkorrels, schimmels, schimmelsporen en algen. Springstaarten komen overal voor in de natuur, ze zitten in de strooisellaag waar het vochtig is, onder afgevallen bladeren, in de gazon, in de composthoop, op boomstammen, soms ook in vochtige scheuren en kieren van een terras of de gevel, in een voetpad dicht bij huis, op platte daken waar nogal eens water blijft staan, in verstopte dakgoten en afvoerpijpen, in mossen op de gevel, in bloempotten binnenskamers of in potten met terrasplanten, in een vochtige gracht in de buurt, kortom overal eigenlijk waar het voldoende vochtig is.

 

In principe zijn springstaarten in de woning ten dode opgeschreven als er geen hoge relatieve vochtigheid aanwezig is. In een droge omgeving kunnen springstaarten immers niet overleven. De aanwezigheid van meerdere springstaarten in de woning is vaak een indicatie van een hoge relatieve vochtigheid, bv. door opstijgend vocht in de muren, of in nieuwbouwwoningen waar de pleister nog aan het uitdrogen is. De springstaarten voeden zich dan met schimmels en schimmelsporen, vaak aanwezig op en achter bv. behangpapier. De enige manier om springstaarten aan te pakken is de relatieve vochtigheid aanpakken, door de woning droog te stoken en goed te verluchten. 

 

Deze organismen doen geen schade in de woning. Springstaarten steken of bijten niet; er zijn ook geen gevallen gekend in de literatuur waarbij huidirritatie optreedt veroorzaakt door deze insecten. Bij overlast kan eventueel dagelijks de stofzuiger gebruikt worden.

 

met vriendelijke groeten,

Hans

 

Reacties op dit antwoord

  • 09/01/2019 - Muhamet (vraagsteller)

    Bedankt voor je leergierig informatie Hans!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen