Wat met de resultaten van Mendel als hij een polyploide soort had gebruikt voor zijn proeven?

Pierre, 66 jaar
11 december 2018

Antwoord

Dat is wel een leuke filosofische vraag: "Wat met de resultaten van Mendel als hij een polyploide soort had gebruikt voor zijn proeven?"

Vooreerst bestaan die soorten? JA, meer dan je zou verwachten. Door de eeuwen heen is bijvoorbeeld onze tarwe gemuteerd naar soorten die tetra en hexaploid zijn.  In het lab is het zelfs relatief gemakkelijk om dergelijke tetraploide varianten van tumorcellen te maken door een proces dat endoreduplicatie noemt. Dergelijke varianten komen in het echt ook soms voor bij tumoren, afwijkingen bij zwangerschap.

Bij heel wat gekweekte planten komt polyploidie voor.  Laat ons van de veronderstelling uitgaan dat we een tetraploide erwtenvariant zouden hebben die door de eeuwen heen is gekweekt. Ik ga in de rest van mijn verhaal uit dat je de wetten van Mendel kent. Dan heb je 4 allelen. Stel dat je een dominant gen hebt voor ronde erwtjes = A en een recessief gen voor gerimpelde erwtjes = a). Dan zou hij gestart zijn van een kruising van twee homozygote populaties: AAAA X aaaa. Je begrijpt al direct dat hij in maar één op de 64 gevallen zou overgebleven zijn met een plant met gerimpelde erwtjes en 63 met ronde erwtjes. Om zijn experimenten statistisch relevant te maken zou hij heel veel plantjes moeten hebben bekeken. Ik veronderstel dat Eerwaarde G. Mendel zijn tuin in het klooster zou veel te klein geweest zijn voor zijn veldproeven.

De kracht en de wetenschap van Mendel lag net in het toevallig gebruiken van een eenvoudig model zoals zijn erwtenplant die diploid was. Hij zou echt een unieke wetenschapper geweest zijn moest hij tot de wetten van Mendel gekomen zijn als hij tetraploide of polyploide planten zou gebruikt hebben.

Bijkomend zouden die tetraploide erwten misschien de grootte van knikkers gekregen hebben want een veel voorkomende karakteristiek bij endoreduplicatie (het vermeerderen van de chromosomensets van bvb diploid naar tetraploid) is het vergroten van de plant en of de vruchten. Zou jij graag mega-erwten opeten?

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Stefan Vermeulen

Biotechnologie, genetica, accreditatie, biochemie, scheikunde

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen