Waarom is DNA gedraaid?

Dries, 31 jaar
26 november 2018

DNA vormt een dubbele helix. Maar waarom is dat gedraaid? Zouden de twee ketens ook gewoon parallel naast elkaar kunnen liggen? Wat is de precieze reden voor deze ruimtelijke vorm?

Antwoord

Elke DNA-streng is opgebouwd uit 4 verschillende nucleotiden. Deze bouwstenen zijn zelf opgebouwd uit een fosfaatgroep, een desoxyribosesuiker en een nucleobase. De nucleobase bepaalt om welk soort nucleotide het gaat. In DNA vind je de nucleobasen adenine, guanine, cytosine en thymine terug. 

De structuur van een enkele DNA-streng wordt bepaald door een 'ruggengraat' van afwisselend fosfaatgroepen en desoxyribosesuikers. Deze suikers hebben een zekere asymmetrie (https://nl.wikipedia.org/wiki/Desoxyribose). Er wordt ook wel gezegd dat het D-suikers zijn. Door deze asymmetrie zullen de bindingen naar de nevenliggende fosfaatgroepen niet op één lijn liggen en zal de DNA-streng dus in zijn geheel een gedraaide structuur krijgen. 

De 'favoriete' vorm van een DNA-streng is de helix-structuur. Een meer onregelmatige vorm kan echter ook voorkomen. Het volledig rechttrekken van de keten is voorwerp van onderzoek. Dit zou bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn om de opeenvolging van de DNA-basen (= de DNA-code) te bepalen. (https://blogs.plos.org/everyone/2013/09/23/dna-funtime-how-to-stretch-dna-and-put-it-anywhere-you-want-sort-of/)

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen