Wij hebben nog steeds een oude tv met beeldbuis die het nog perfect doet. Is deze nog veilig?

natalie, 43 jaar
22 november 2018

Af en toe maakt men mij bang dat het niet veilig is, maar ik lees ook dat een televisie niet zomaar implodeert en dat er wel signalen zijn. Hij staat in de slaapkamer en we zetten hem altijd helemaal uit na gebruik.

Antwoord

Dag Natalie,

Tv's met beeldbuizen kunnen inderdaad imploderen, maar ik heb dat in mijn omgeving nog nooit meegemaakt. Zelf heb ik het ooit proberen te veroorzaken, en dat is zelfs niet gelukt door er met stenen heen te werpen. Het glas waar die tv's van gemaakt zijn, is heel erg sterk.

Als een tv implodeert, is er meestal een externe oorzaak die dat heeft veroorzaakt. Een tv die enige tijd op staat, wordt warm. Als er dan bv. een vaas met water op valt, koelt deze snel af en zou het glas kunnen breken. Voorwerpen op je tv zetten die eraf kunnen vallen, is dus geen goed idee. Het scherm poetsen met producten terwijl dit nog warm is, raad ik dus ook af. Zeker producten met ontvlambare zaken uit de buurt houden.

Waar volgens mij meer kans op is, is dat door temperatuur, hoogspanningsvonken aan slechte contacten, stof ... er iets verbrandt in het tv-toestel.

Als je toestel verdacht begint te ruiken of vonkgeluidjes maakt, zou ik deze wel laten nakijken.

Met vriendelijke groeten,
Luc.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen