Wat is het meest duurzaam: elektrische auto's of auto's die rijden op waterstof?

David, 22 jaar
21 november 2018

Antwoord

Beste David,

Deze vraag kan je op honderd verschillende manieren beantwoorden, want wat is duurzaam? Kijk maar naar de diesel versus benzine discussie die vandaag woedt. Één ding staat wel vast: elektrische én waterstofauto's zijn beter voor het milieu dan auto's op benzine of diesel. Ze veroorzaken veel minder luchtvervuiling en hebben een lagere CO2 uitstoot.

Wat is nu het verschil tussen een elektrische auto en een waterstofauto? Een waterstofauto heeft ook een elektrische motor en zelfs een (kleine) batterij. Maar bij een waterstofauto zitten ook een brandstofcel en waterstoftank inbegrepen. Met dat waterstof kan je makkelijk veel verder rijden, terwijl je daar bij een elektrische auto een erg grote batterij voor nodig hebt. Voor zware auto's of lange afstanden is een waterstofvoertuig dus waarschijnlijk duurzamer, omdat je die grote batterij niet nodig hebt.

Maar voor kleinere auto's en kortere afstanden is een elektrische auto waarschijnlijk duurzamer. Hernieuwbaar waterstof wordt namelijk gemaakt door water te splitsen met hernieuwbare elektriciteit. Dat waterstof wordt in de auto dan weer gebruikt om elektriciteit op te wekken. In het hele proces verlies je energie, waardoor je 3 kWh elektriciteit nodig hebt om uiteindelijk 1 kWh energie aan de motor te leveren.

Er zijn al verschillende studies uitgevoerd naar het verschil tussen beide types, maar er is nog geen eenduidig antwoord. Voor elektrische wagens staat wel vast dat ze vandaag al 30% minder CO2 uitstoten dan benzinewagens (je vindt de studie hier). Met hernieuwbare elektriciteit kan dat zelfs oplopen tot 90% minder! Ook bij waterstof moet je er natuurlijk op letten dat je hernieuwbaar waterstof tankt, want waterstof kan ook uit aardgas worden geproduceerd.

Bovendien is de meest duurzame oplossing natuurlijk geen auto maar wel de fiets of het openbaar vervoer. En als je toch een auto koopt, kies dan voor een klein, licht model en denk vooral niet dat een elektrische of waterstofauto geen impact heeft. Minder rijden, zelfs op hernieuwbare energie, is nog altijd beter.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. ir. Jan RongĂ©

Bio-ingenieur. Elektrokatalyse en hernieuwbare waterstofproductie

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen