Wat is het verschil tussen een tip en een trick?

Lucas, 20 jaar
4 november 2018

'Tips en tricks' worden vaak in adem genoemd, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen een tip en een trick? Hebben deze woorden inhoudelijk een andere betekenis?

Antwoord

Beste Lucas,

Het Engelse woord tip betekent 'tip, wenk, raad'. Het Engelse woord trick betekent 'handigheid, kunstje'. Uit het voorgaande blijkt dat het Engelse woord tip met het Nederlandse woord tip vertaald kan worden. Dat komt doordat het Engelse woord tip eind 19e eeuw naar het Nederlands overgewaaid is. Het is dus een leenwoord. Ook het Engelse woord trick komt wel eens in het Nederlands voor, is dus een leenwoord, met de betekenis 'truc, grap, kunstje'. Maar als we in het Nederlands spreken over tips en tricks, dan is dat niet een in het Nederlands ontstane uitdrukking op basis van de twee leenwoorden tip en trick, maar gewoon het resultaat van de ontlening van de Engelse uitdrukking tips and tricks, waarin alleen het woord and letterlijk omgezet is naar enTips en tricks betekent letterlijk 'wenken en handigheidjes'. De uitdrukking tips and tricks is overigens een mooi voorbeeld van onze hang naar het gebruik van Engelse woorden en uitdrukkingen met de bedoeling modieus, trendy, hip, flitsend ... over te komen. Je kunt in het Nederlands evengoed van handige tips spreken. In die uitdrukking zitten 'tip' en 'handigheidje' mooi samen in een combinatie van bijvoeglijk naamwoord (handige) en zelfstandig naamwoord (tips). Hoewel we dus over een goede Nederlandse uitdrukking beschikken (handige tips), voelen velen de drang om toch tips en tricks te zeggen en te schrijven. 

Met hartelijke groet,

Peter Debrabandere

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Docent Peter Debrabandere

Nederlands Specialismen: Nederlands (algemeen), Nederlands in Belgiƫ (Belgisch-Nederlands), Standaardnederlands, taalnormen, taalzorg, taaladvies

Katholieke Hogeschool Vives
Doorniksesteenweg 145 8500 Kortrijk
http://www.vives.be

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoƶrdineerd door EOS vzw