Waarom verloren de duitsers WO I ? Het oostfront viel weg in 1917. Deze extra soldaten konden in het westen gebruikt worden. Waar komt de mythe van de

Jochem , 15 jaar
22 juli 2008

Ik wil de exacte redenen weten van de nederlaag die de duitsers leden in Wo I. Velen voelden zich niet verslagen op het slagveld (dolksteek in de rug) maar verraden door wie? Dit zorgde voor grote revanchegevoelens. Had Hitler gelijk om daar handig op in te spelen? Werden de duitsers niet echt verslagen?

Antwoord

Beste Jochem,

Door de wapenstilstand met Rusland in 1917 viel het oostfront inderdaad weg: maar in datzelfde jaar verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Duitsland waarna zowat 1 miljoen Amerikaanse soldaten in Europa werden ingezet. Duitsland was tegen 1918 zowel militair als moreel uitgeput en hun bondgenoten Bulgarije, Turkije en Oostenrijk-Hongarije gaven één voor één de strijd op. In de zomer van 1918 werd nog een laatste offensief aan het westfront ingezet door generaal Erich Ludendorff. Hij brak door de linies van de geallieerden, stootte diep in Noord-Frankrijk door (sommigen beweerden dat de Duitsers in de verte zelfs al de Eiffeltoren zagen) maar de geallieerden beukten met succes op de Duitse flanken in. Resultaat: het front stortte in, het Duitse leger moest zich inderhaast terugtrekken, en in Duitsland zelf begonnen militairen te muiten. In de loop van een paar weken stortte het hele politieke systeem in Duitsland in, tot op 11 november de overgave werd getekend. De nazi's, en andere extreem-rechtse groepen, beweerden tegen beter weten in dat het Duitse leger alleen maar door verraad uit eigen rangen kon zijn verslagen. Duitsland had als het ware een dolk in de rug gekregen. Ludendorff, die later in nauw contact met Hitler stond, verkondigde tegen iedereen dat zijn offensief - en dus de oorlog - door een groot complot mislukt was. Daar kwam nog eens bovenop dat de geallieerden met het Verdrag van Versailles Duitsland tot enorme boetes veroordeelden, wat het revanchegevoel daar nog meer versterkte.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen