Kunnen deuterium en/of tritium zich hechten aan een blokje ijs?

Nicolas, 41 jaar
3 november 2018

Kan je, als je water koelt tot 1 graad celcius en je zet er een blokje zwaar water ijs in, kan er dan deutérium en/of tritium zich aan dat blokje ijs zich vasthechten? Eventueel zelf in de vorm van HOD.

Antwoord

Vermits deuterium en tritium chemisch exact dezelfde eigenschappen hebben als gewone waterstof, is het antwoord ja. 

Echter, als je vraag is of er preferentieel deuterium D2O of HDO uit het gewone water zal vastvriezen aan het ijsblokje van zwaar water, is het antwoord neen.  Het is niet omdat het blokje uit zwaar water bestaat dat het eerder zwaarwatermoleculen zal aantrekken.

Maar, ten gevolge van de massaverschillen zijn er wel degelijk verschillen in de snelheid (kinetiek) waarmee zwaar water moleculen chemische verbindingen aangaan of fysische transformaties ondergaan (tenandere is dat de wijze waarop zwaar water ooit ontdekt werd omdat het trager elektrolyse ondergaat en dus achterblijft in de niet-ge-elektrolyseerde fractie in een kolom).  In die zin zal bij het bevriezen van water de zwaar water fractie trager vast worden dan de licht water fractie.  Als je dat honderden keren zou herhalen, is het dus theoretisch mogelijk op die manier water 'aan te rijken' in de zware fractie.  Er zijn echter eenvoudiger manieren. 

 

Reacties op dit antwoord

  • 02/12/2018 - Nicolas (vraagsteller)

    Alleszins bedankt voor uw antwoord. Is het dan zo dat als het blokje ijs dat van zwaar water ingevroren is op 1graad celcius en het water dat ook aan 1graad celcius word gehouden nog altijd preferentieel gewone H2O moleculen zal vastvriezen of toch gewoon de zwaardere moleculen zal vastvriezen zoals HDO en D2O die een hoger smeltpunt hebben dan H2O. Is dat dan geen manier om deutérium en/of tritium uit het water te onttrekken, wel niet in zijn zuivere vorm maar als HDO en HTO. Met dank voor u verdere uitleg.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Sven Van den Berghe

Nucleaire materiaalkunde Microscopie Kernenergie Radioactiviteit

SCK-CEN
Boeretang 200, 2400 Mol
http://www.sckcen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen