Wat voor soort beest is dit?

Pinar, 19 jaar
2 november 2018

De eerste dag zag ik dit beest aan de muur. Na 2 dagen zag ik exact dezelfde beesten terug aan de muur (ja, dat waren er opeens 3). Graag zou ik willen weten wat voor soort insect dit is. (Wat ik ook heb opgemerkt, is dat ze overdag tevoorschijn komen? In de avond heb ik ze niet gezien..) Mvg

Antwoord

Beste Pinar, 

dit is een larve van een spekkever (familie Dermestidae). De larven van deze familie hebben een typisch beharingspatroon en worden af en toe in woningen aangetroffen. Het grootste deel van de larven voedt zich met producten van dierlijke oorsprong, zoals pels, huiden, wol, haren, pluimen, dode insecten, wollen vloerbedekking, kleding, opgezette dieren en kadavers.

Binnen de famile van de Dermestidae zijn er verschillende gekende kevers, waaronder de spekkever Dermestes lardarius, de gewone tapijtkever Anthrenus verbasci, en de pelskever Attagenus pellio. Op basis van deze foto is het moeilijk uit te maken om welke soort het juist gaat; hiervoor is stereomicroscopisch onderzoek van de larve nodig.

Als je deze larven blijft opmerken is het aangewezen om kledij/tapijten in de woning te onderwerpen aan een minitieuze controle om de bron van infectie op te sporen en te vernietigen/verwijderen, zo niet gaat het probleem verder aanhouden en escaleren. Het kan ook nuttig zijn om de kamers waar je de larven aantreft heel goed te stofzuigen, ook in naden en kieren.

met vriendelijke groeten, 

Hans 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen