Is deze steen een meteoriet? (Op oude kaarten aangeduid als 'dondersteen', zware steen die 40% ijzer bevat)

Wim, 53 jaar
25 oktober 2018

Bij de splitsing van Nederland met Belgiƫ heeft deze steen de grens bepaald. Op kaarten staat hij beschreven als dondersteen. Hij lag volgens overlevering iets onder de grond en men heeft in 1843 een grenspaal daarnaast geplaatst. Ik heb hem uiteindelijk gevonden . naast de beschreven grenspaal. Via XRF is het ijzer bepaald (40%) .

Antwoord

Beste Wim

Er verschijnen op deze website regelmatig foto's van bruine stenen met de vraag of het misschien om een meteoriet gaat. Meteorieten zijn bijzonder zeldzaam, maar worden zeer sporadisch ook in onze regio wel gevonden. Bruine stenen zijn daarentegen extreem talrijk en dat komt omdat veel verschillende gesteenten ijzer bevatten dat in geoxideerde staat een bruine kleur aan het gesteente geeft.

Ik neem aan dat je de grote bruine steen op de achtergrond bedoelt. Identificatie van een gesteente middels een foto is doorgaans lastig, maar de steen oogt vanwege de vorm en de roestige kleur als een ijzerrijke zandsteen. Zo'n ijzerzandsteen, zoals de Diestse ijzerzandsteen in het Hageland, werd vroeger vaak als bouwsteen gebruikt.

De Kesselberg geosite (foto's) is een kleine oude groeve aan het westelijke uiteinde van de Kesselberg bij Leuven waar ooit de Diestse ijzerzandsteen werd uitgebaat.

Chondrieten zijn de meest voorkomende steenachtige meteorieten op aarde. Die bevatten echter maximaal zo'n 20 massa% aan ijzer, terwijl de zeldzamere ijzermeteorieten bijna volledig uit ijzer bestaan.

Alles bij elkaar genomen en rekening houdende met de beperkte beschikbare informatie kom ik tot de conclusie dat de steen bij de grenspaal geen meteoriet is.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen