Bestaat er ook een milli- of kilo-inch of kilovoet?

Toon, 74 jaar
21 oktober 2018

Wij hebben de meter als maat. Zo zijn er ook milli-, centi- en andere 'meters'. Bestaat er ook een milli- of kilo-inch of kilovoet?

Antwoord

Beste Toon,

Voorvoegsels als centi-, deca-, kilo-, milli-, ... zijn eigen aan het metrisch systeem van eenheden die reeds meedraait sinds de 18e eeuw. Het metrische systeem was destijds één van vele sytemen die tot ontwikkeling zijn gekomen vanuit de ingenieurs- en natuurwetenschappen. De wildgroei aan eenhedensystemen was niet bepaald bevorderlijk voor de communicatie en de vooruitgang van de wetenschap en techniek.

Men ging uiteindelijk nadenken over een standaard, en uiteindelijk heeft men het metrische systeem tot het SI (système international) werd uitgewerkt dat nu quasi wereldwijd wordt gehanteerd (inclusief de voorvoegsels). Probeer maar eens een verouderd handboek (bvb. elektrotechniek of fysica) te lezen die in 'vreemde' oude eenheden is opgebouwd en je zal zien dat dit best moeilijk blijkt te zijn: de keuze van eenheden heeft meer impact dan je denkt.

De Britse imperiale eenheden, met daarin o.a. de voet, is één van die andere oude systemen die je nog wel eens tegenkomt vandaag. In principe kan je daar de metrische voorvoegsels op toepassen - dat staat je vrij maar het wordt eigenlijk niet gedaan. Als je de imperiale eenheden voor afstand van dichtbij bekijkt zal je zien dat dit niet nodig is: daar kan je de yard (0.9144m) opdelen in 3 voet, die op zich in 12 inch (duim) worden verdeeld. Voor grotere afstanden heeft men de rod (5,5 voet), de chain (4 rods), de furlong (10 chains)  en de mijl (8 furlongs). Dit komt natuurlijk niet netjes overeen met onze meter, centimeter, kilometer enz., maar je zal akkoord zijn dat men binnen dit systeem geen nood had aan de voorvoegsels waar wij zo aan gewend zijn. Een analoge gedachtegang is trouwens te vinden voor volume- en massa-eenheden.

Hopelijk beantwoordt dit je vraag

Pieter

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen