Is de lucht een ruimtefiguur?

Julie, 8 jaar
19 oktober 2018

We leerden dat een ruimtefiguur een figuur is die begrensd wordt door vlakken. Als er lucht in onze klas is, vormt die lucht dan een ruimtefiguur? Of vormt die een ruimtefiguur omdat ze begrensd is door de ruimte waar geen lucht is?

Antwoord

Beste Julie,

een ruimtefiguur is eigenlijk een voorwerp in de ruimte dat een bepaalde vorm heeft.  Dingen zoals kubussen, piramides, balken, prisma's,... zijn allemaal ruimtefiguren.  De voorbeelden die ik gaf, hebben allemaal als eigenschap dat ze begrensd worden door vlakken (of eigenlijk veelhoeken). Er zijn ook andere ruimtefiguren, zoals bollen en cilinders, die niet door enkel veelhoeken begrensd worden.  Toch zijn dat ook ruimtefiguren.  

Wat belangrijk is, is dat de ruimtefiguur op zichzelf bestaat. Nemen we als voorbeeld een blik soep. Dat is een cilinder.  We kunnen die cilinder vullen met water, met soep of met lucht.  Dat verandert niets aan het blik zelf: de ruimtefiguur staat los van waar we ze mee vullen.  We noemen hetgeen in de ruimtefiguur zit de "inhoud" van de ruimtefiguur.

Zo is het ook met de lucht in je klas.  De klas is de ruimtefiguur. (Tenminste als we deuren en ramen wegdenken, want een ruimtefiguur kan niet open.) De klas is gevuld: met meubels en lucht, en overdag ook met kinderen en een juf of meester.  De lucht waar jij het over hebt, is dus de inhoud van de ruimtefiguur, maar niet de ruimtefiguur zelf. 

  

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen