Wanneer ijzer, transferrine, transferrine saturatie en ijzerbindingscapaciteit te hoog zijn, moet ik me dan zorgen maken?

Annick , 41 jaar
17 oktober 2018

Ik kreeg de uitslag van mijn bloedonderzoek met als opmerking dat ik teveel ijzer heb en over 6 maand nog eens bloed moet laten testen. Ik las over ijzerstapeling en maak me nu zorgen... Ferritine is oké.

Antwoord

Beste Annick,

Ijzer in het bloed kent nogal sterke schommelingen (tot 30 %) met 's morgens hogere waarden dan 's avonds. Het is dus inderdaad het beste om een ijzerbepaling te combineren met andere ijzergerelateerde testen. Bij jou was zowel het circulerende ijzer, het ijzertransport eiwit transferrine en de ijzerbindingscapaciteit verhoogd.

Dit kan inderdaad wijzen op een te hoog gehalte aan ijzer in het lichaam (hetgeen schadelijk is voor verschillende organen) maar dan zien we meestal ook dat het ferritine (hetgeen de ijzervoorraad in het beenmerg weerspiegelt) verhoogd zal zijn. Het verhoogde serum ijzer is hier mogelijk te wijten aan ijzerrijke voeding of vitaminepreparaten en weet dat transferrine ook kan verhogen onder invloed van vrouwelijke hormonen (aanwezig in contraceptie bvb). De ijzerbindingscapaciteit volgt gewoon de transferrine spiegel.

De juiste reflex is dus inderdaad om niet te panikeren en dit even te controleren binnen 6 maanden en dan te kijken of dit nog steeds het geval is. Als er dan geen directe verklaring kan gevonden worden, kan een bloedonderzoek naar de erfelijke ijzerstapelingsziekte hemochromatose aangewezen zijn doch dit dient dan besproken te worden met jouw behandelende arts.

Vriendelijke groet,

 

Glenn Van den Bosch

 

 

 

 

Reacties op dit antwoord

  • 30/10/2018 - Annick  (vraagsteller)

    Dankje Glenn, voor het uitgebreide antwoord. Ik lees dat vitaminepreparaten en anticonceptie invloed kunnen hebben en daar kan in mijn geval een verklaring liggen. Kort voor het onderzoek heb ik namelijk een vitaminekuur gevolgd. De paniek is nu weg. Ik wacht het volgende onderzoek over 6 maanden af. Dankjewel voor jouw tijd, Annick

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen