Zou teletekst gemoderniseerd kunnen worden zodat slechtzienden en/of -horenden op hetzelfde moment kunnen volgen?

Willem, 20 jaar
14 oktober 2018

Zou de huidige teletekst (de ondertitelingsdienst) gemoderniseerd kunnen worden (in theorie of praktijk) waardoor het ook mogelijk is om op het scherm het beeld of het geluid aan te passen naargelang de nood van de kijker? Ik bedoel dan dat er plots een gebarentolk (voor slechthorenden) op het scherm verschijnt of een Nederlandstalige versie van anderstalige interviews (voor slechtzienden) te horen valt.

Antwoord

Teletekst maakte gebruik van de extra beschikbare bandbreedte op het PAL-signaal. Een TV-beeld bestaat uit een aantal lijnen. In het PAL-signaal is er ruimte voor 625 lijnen, maar TV's tonen slechts 576 lijnen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Televisiesysteem). De 49 andere lijnen worden gebruikt voor wachttijden, codes zoals VPS én teletekst.

Via teletekst kan je dus ook maar héél weinig data doorsturen. Je ziet dat al aan het feit dat je bij een volledige teletekst (bv. op Nederlandse zenders) relatief lang moet wachten voor een pagina geladen is. De hoeveelheid data is dus véél te beperkt voor geluid, laat staan voor een gebarentolk.

Nu: over je eerste deel van de vraag: zou teletekst gemoderniseerd kunnen worden? Ja dat kan, en is al gebeurd. Het heet "digitale televisie".

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen