Welk beestje zit er in ons studentenhuis?

Peter, 21 jaar
11 oktober 2018

Wij vonden onlangs een hele hoop van dit soort beestjes in ons studentenhuis. Wij zijn natuurlijk eerst uitgegaan van bedwantsen, maar nader onderzoek wijst uit dat het dat waarschijnlijk niet is. Nu rest nog de vraag, wat dan wel? En wat kunnen we er aan doen?

Antwoord

Beste Peter, 

dit is een larve van een spekkever (familie Dermestidae). De larven van deze familie hebben een typisch beharingspatroon en worden af en toe in woningen aangetroffen. Het grootste deel van de larven voedt zich met producten van dierlijke oorsprong, zoals pels, huiden, wol, haren, pluimen, dode insecten, wollen vloerbedekking, kleding, opgezette dieren en kadavers.

Binnen de famile van de Dermestidae zijn er verschillende gekende kevers, waaronder de spekkever Dermestes lardarius, de gewone tapijtkever Anthrenus verbasci, en de pelskever Attagenus pellio. Op basis van deze foto is het moeilijk uit te maken om welke soort het juist gaat; hiervoor is stereomicroscopisch onderzoek van de larve nodig.

Als je deze larven blijft opmerken is het aangewezen om kledij/tapijten in het studentenhuis te onderwerpen aan een minitieuze controle om de bron van infectie op te sporen en te vernietigen/verwijderen, zo niet gaat het probleem verder aanhouden en escaleren. Het kan ook nuttig zijn om de kamers waar je de larven aantreft heel goed te stofzuigen, ook in naden en kieren.

met vriendelijke groeten, 

Hans 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen