Als we het Andesgebergte zouden wegkappen, zou Afrika terug veranderen in een regenwoud?

Ruben, 21 jaar
9 oktober 2018

Ik kan me uit de lessen aardrijkskunde herinneren dat Afrika vroeger 1 groot regenwoud had. Maar doordat het Andesgebergte is ontstaan konden de wolken niet verder dan daar en is alles voorbij het Andesgebergte savanne geworden (ook de reden waarom onze voorouders rechtop zijn beginnen lopen). Nu, ,stel je voor dat we het Andesgebergte wegkappen. Zou alles daar voorbij daarvan terug veranderen in regenwoud, en dus ook zorgen voor minder CO2?

Antwoord

Beste Ruben

Het 'wegkappen' van de Andes zou een enorme hoeveelheid energie vragen en dat zal het CO2 probleem juist enorm vergroten in plaats van verkleinen. Daarnaast lijkt het mij dat je herinneringen uit de aardrijkskundelessen inmiddels wat vervaagd zijn: Tussen de Andes en Afrika gapen namelijk zo'n 10.000 km en daartussen zitten heel Zuid Amerika en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Zowel het Amazonewoud als de tropische bossen van centraal Afrika worden vooral door regenwater afkomstig uit de Atlantische Oceaan gevoed. De Andes kan dat dus niet tegenhouden.

Nog niet zo lang geleden (het 'Holocene subpluviaal', minder dan 10.000 jaar) was zelfs de Sahara nog vrij nat en groen, maar ook dat heeft niets met de vorming van de Andes te maken, want die is al miljoenen jaren oud. Die korte natte periode van grote delen van Afrika wordt in verband gebracht met de draaiing van de aarde rond de zon en de variaties in de stand van de aardas ten opzichte van de baan rond de zon. We weten dat deze variaties een belangrijke rol spelen in het klimaat van de aarde, want ook de cyclische uitbreidingen van de noordelijke ijskappen tijdens de ijstijden zijn er een gevolg van.

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen