Heb ik een meteoriet gevonden?

Stijn, 41 jaar
6 oktober 2018

Recentelijk heb ik bij het omwoelen van de tuin deze steen gevonden. Blijkt ook metaal te bevatten gezien magneet blijft aanhangen, niet poreus.

Antwoord

Beste Stijn

Ik moet je teleurstellen. Veel 'stenen' die hier en op andere fora geplaatst worden als mogelijke meteoriet zijn iets anders. De vloeistructuren en het wat glazige uiterlijk van je steen geven aan dat het materiaal uit vloeibare toestand snel afgekoeld is.

Het zou dus om een stuk lava kunnen gaan, maar ik vermoed eerder dat het een slak uit de staalindustrie is. Je kunt proberen een hoek van de steen te slaan. Zet dan wel een veiligheidsbril op! Als er een stuk afbreekt, heb je zelf aangetoond dat het geen ijzermeteoriet is. Indien het materiaal - tegen mijn verwachting in - alleen een deuk zou krijgen en niet zou breken, dan moet je het resultaat hier ook maar tonen.

Reacties op dit antwoord

  • 19/10/2018 - Stijn (vraagsteller)

    Alvast bedankt voor je antwoord! Ik heb de steen al redelijk hard laten vallen op beton met als gevolg dat er een deukje was in het beton maar niet in de steen. Een metaalslak lijkt mij moeilijk aan te nemen daar we geen hoogovens in de buurt hebben, maar we houden een open geest. Daarnaast kan ik makkelijk krassen maken in ceramische tegels met de steen zonder dat de steen schade ondervindt. Heden avond zal ik de steen een klopje geven met de hamer en ik laat je het resultaat weten. Nogmaals dank, dit is een schitterend initatief!

  • 19/10/2018 - Stijn (vraagsteller)

    Beste Robert, Na het meermaals kloppen heb ik nu enkele deuken. Kan hier jammer genoeg blijkbaar geen foto uploaden.

  • 19/10/2018 - Stijn (vraagsteller)

    Beste Robert, Na tijdje met slijpsteen bezig te zijn geweest zie ik nog steeds vesicels, zal dus inderdaad geen meteoriet zijn. Bedankt voor je expertise!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Prof. Robert Speijer

Geologie - Paleontologie - Paleoklimatologie. Geologie studeer je in Leuven!

Katholieke Universiteit Leuven
Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen