Vanwaar komt de naam 'toast kannibaal'?

willem, 55 jaar
8 oktober 2018

Antwoord

Zowel het idee om rauwe steak tartaar op een boterham te smeren, als om dat met een knipoog een 'cannibal sandwich' te noemen, zijn allebei ontstaan in de jaren 1890 in de vleeshoofdsteden van de Verenigde Staten, Chicago, Detroit en Philadelphia.

Het originele recept bevat gemalen of gehakt rundsvlees, rauw (hetgeen zeker in die tijd gevaarlijk was!) en licht gekruid met zout en peper, dik gesmeerd op een al dan niet geroosterd stuk brood. Er konden mayonaise, mosterd, rauwe eierdooiers, olie, uien, augurken, peterselie, pikante sauzen, kappertjes of ansjovis aan toegevoegd worden. In de beginjaren waren ook boterhammen belegd met rauw visgehakt 'kannibaal': steur, heilbot, zalm...

De naam past in een trend op het einde van de 19de eeuw om nieuwe gerechten fantasievolle titels te geven: hot dog, tartaarsaus, steak à l'américaine, donut, Berliner...

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. Karl Catteeuw

Geschiedenis van opvoeding en onderwijs, Roemeens, muziek


Oude Markt 13 3000 Leuven
http://www.kuleuven.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2018
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen