Zou het internet ooit een eigen bewustzijn kunnen krijgen?

Serge, 49 jaar
29 september 2018

Het lijkt pure science fiction maar toch... Het doet me denken aan de werking van onze hersenen... Ziet er iemand, gezien de enorme hoeveelheid informatie die het bevat en de talloze verbindingen tussen al die stukjes informatie, enige mogelijkheid dat het internet op een gegeven moment zelf zou kunnen beginnen redeneren en dus een eigen bewustzijn zou krijgen?

Antwoord

Hoi Serge,

Jouw idee klinkt als pure science fiction, maar is het volgens mij niet. De werking van onze hersenen hebben reeds als voorbeeld gediend voor een methode in de Artificiële intelligentie (AI) namelijk een neural netwerk. Hoewel het als idee gefungeerd heeft, is een neuraal netwerk eigenlijk een netwerk van wiskundige modules. Alle inputs van dergelijke module worden samen genomen en daar wordt dan een outputwaarde uit berekend. Deze waarde dient dan weer als input van een andere neuron (een dergelijke wiskundige module) etc. 

Jouw vraag gaat natuurlijk over het internet, maar dan moet je je eerst afvragen: "Wat is het internet?". Als je het internet zou definiëren als een verzameling van knopen die onderling verbonden zijn en met elkaar kunnen communiceren, dan zou je in principe het idee van een neural netwerk kunnen uitbreiden en en dus theoretisch niet meer beperkt zijn tot de limieten van een enkelvoudige computer. 

Het delen van computer resources wordt trouwens al toegepast, denk maar aan projecten zoals SETI@Home en Folding@Home. 

Met vriendelijke groeten

Jens Buysse

Reacties op dit antwoord

  • 08/11/2018 - Serge (vraagsteller)

    Dank voor uw antwoord. Ik stel me een scenario voor waarin het internet mij als persoon gaat herkennen, zelfs wanneer ik op een andere computer dan de mijne werk. Dat het mijn surf- of chatgedrag herkent of mijn activiteit op forums of websites zoals deze, bijvoorbeeld omwille van mijn interesses of de door mij gebruikte woordenschat. Dat ik het kan proberen te misleiden maar wellicht toch door de mand val. Zo kan je verder fantaseren en het komt misschien wat paranoïde over maar zo bedoel ik het eigenlijk niet, het lijkt me gewoon een leuke denkpiste.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr. Jens Buysse

Computerwetenschappen, Toegepaste Informatica

Hogeschool Gent
Jozef Kluyskensstraat 2 B-9000 Gent
http://www.hogent.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen