Is het universum krom?

Aydin, 20 jaar
20 juli 2008

Beste

Mijn vader vertelde mij dat het universum krom is.

Als het klopt dan bedenk ik mij de volgende puntjes die steeds verder bouwen op elkaar:

1. Het universum is eindig. Als het krom is moet het universum een 'grens' hebben. Er moet iets zijn dat kan krommen. Ik kan met moeilijk/niet voorstellen dat iets bestaat zonder grens.

2. Het universum 'zweeft'. Als het universum eindig is en ergens uit bestaat, uit iets dat kan krommen, dan moet het zich in de buurt van iets/ergens anders begeven. Ik stel mij het universum als een bel voor die zweeft 'in' iets anders. Iets groter dan het universum zelf. Ik heb dit Witte Ruimte genoemd.

3. Ons universum is niet alleen. Als het universum waarin wij vertoeven zweeft in de Witte Ruimte (ervan uitgaande dat deze bestaat) dan lijkt het mij logisch/mogelijk dat er ook andere dingen (eventueel andere universums) zijn die erin vertoeven.

4. De Witte Ruimte is niet alleen. Als bovenstaande bedenkingen kloppen dan geldt deze ook voor de Witte Ruimte en zijn er dusdanig oneindig veel Witte Ruimtes. De ene de andere omvattend.


Kan mijn redenering kloppen of ga ik ergens de mist in?

Kromt het universum wel om met te beginnen?

Alvast bedankt!

Antwoord


Om te beginnen: het lijkt vandaag het waarschijnlijkst dat het universum niet krom is, maar vlak.  Maar eigenlijk doet dat er niet zoveel toe.

Verder: wees voorzichtig met het zich voorstellen wat het universum is.  Impliciet zet u daarmee een stapje 'buiten' het universum - u bekijkt het als een 'externe' waarnemer - maar dat is in tegenspraak met het allesomvattende dat 'heelal' juist is.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat u daarbuiten 'iets' vindt, en dan nog iets, en dan nog iets, enzovoort.

Wij zijn een product van het universum.  Dat is zo voor ons materiele zijn, maar ook zo voor ons bevattingsvermogen.  De concepten die we IN het universum hebben leren kennen extrapoleren tot een niveau waar het universum zelf object is, is een niet evidente onderneming.

Als element van het geheel mordicus willen dat geheel in al zijn facetten te vatten, klinkt misschien heel lovenswaardig, maar brengt ons telkens voor nieuwe problemen.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen