Bestaat er een coopertest voor 50-plussers?

Fred, 62 jaar
25 september 2018

Alle tabellen van de coopertest stoppen bij de leeftijd tot 50j. Ik zou als oudere graag het vervolg weten. Ik zou als oudere loper graag willen weten wat mijn conditie en prestaties waard zijn tegenover mijn jongere ik. De tabellen van de coopertest die ik terug vind, gaan echter maar tot 50j. Zijn er geen uitgebreider tabellen?

Antwoord

Beste Fred,

Bij de meeste van deze tabellen geldt de laatste rij als referentie voor 50-plussers. Dat wil zeggen dat iedereen boven de 50 naar die laatste rij moet kijken om te bepalen hoe fit men is. Natuurlijk zal dat vanaf een bepaalde leeftijd niet meer mogelijk zijn, aangezien men minder mobiel wordt. Een handig alternatief voor de coopertest wanneer men niet meer in staat is om te lopen, is de 6-minuten wandel test, waarbij we ook een referentie krijgen voor het uithoudingsvermogen van de persoon die deze test uitvoert. 

Hierbij geef ik meteen ook de beschrijving van deze test:

Men moet gedurende 6 minuten al wandelend (niet lopend) zo veel mogelijk afstand afleggen op een gang (of effen terein) waarop een afstand van minimaal 20 meter is aangeduid. De persoon die de test aflegd probeert zoveel mogelijk heen en weer te wandelen in de voorziene tijd. De assessor meet de afgelegde afstand. 

Er zijn normwaarden voor deze test. De formule om de normwaarde te berekenen voor een bepaald persoon tussen de 40 en 90 jaar oud is: 

  1. Afstand = 218 + (5,14 × lengte [cm] – 5,32 × leeftijd) – (1,80 × gewicht) + 51,31 × geslacht [1 = man, 0 = vrouw]

Met deze berekening kan je dus bekijken welke afstand iemand zou moeten bereiken om een goede conditie te hebben. 

Hopelijk geeft dit je een antwoord op je vraag.

Groeten

Anneleen

Reacties op dit antwoord

  • 17/10/2018 - Fred (vraagsteller)

    Beste Anneleen, Je hebt me TOTAAL verkeerd begrepen. Ik LOOP nog!! (En zelfs sneller dan de tabellen bij "zeer goed" op topleeftijd! Maar mijn vraag is bijkomstig geworden sinds ik de site 'The secrets of running' heb ontdekt, waar men de berekening per leeftijdscategorie kan maken. Toch bedankt voor je antwoord.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

dr Anneleen Malfliet

Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen