Hoe kan ik (met aspergersyndroom) m'n slaagkansen verbeteren in het beroepsonderwijs, voor latere studies in het hoger onderwijs?

rik, 17 jaar
23 september 2018

Hoe kan ik m'n slaagkansen verbeteren in het beroepsonderwijs, voor latere studies in het hoger onderwijs voor een PBA, ABAe en een master (liefst het HBO5 niet meerekenen)? Ik zelf heb het syndroom van asperger, die ligt in m'n voordeel in het leerproces vanwege m'n goede geheugen. Maar ik vrees dat de leerplannen en dus de inhoud dat ik in het BSO zie veel te laag zijn om te slagen, zeker als je op onderwijskiezer kijkt naar SR(studierendement) vrees ik ervoor dat ik te laag ga scoren als ik ooit ga verder studeren. Nu iedereen in m'n omgeving heeft me altijd wel anders ondervonden dan een stereotype BSO-leerling, vaak zien mensen me als heel slim, en krijg ik bijnamen zoals hoogbegaafde jongen, Wikipedia, advocaat. M'n studiebegeleider spreekt dat ik in een lastige positie bevindt ik scoor hoog genoeg voor het beroepsonderwijs, en te laag voor het TSO. Momenteel doe ik een technisch opleiding maar als het hier niet lukt moet ik terug afdwalen naar het beroepsonderwijs, en vrees ik voor de laagdrempeligheid van leerstof die ze daar geven. Momenteel doe ik STW(tso) maar als het niet lukt wordt het verzorging(bso). Ik zou graag goed voorbereid willen zijn voor m'n verdere studies. Hulp is de boodschap.

Antwoord

Dag Rik

Wat fijn dat je al een goed beeld van je eigen competenties lijkt te hebben en dat je graag verder wil studeren, zelfs al zal dat voor jou niet zo makkelijk zal worden.

In de eerste plaats zou ik je willen aanraden om vaak hierover te praten met je studiebegeleider en laat ook je leerkrachten maar horen wat je plannen zijn. Zij zullen je allicht allemaal wel conrete tips in verband met hun eigen vak kunnen geven.

Wat je ook kan doen - als ook je studiebegeleider en de mensen rond je je hierin willen steunen - is je via zelfstudie voorbereiden op examens van de centrale examencommissie. Hier is de website van de brochure daarover: https://www.vlaanderen.be/nl/onderwijs-en-wetenschap/diplomas-en-getuigschriften/een-diploma-getuigschrift-secundair-onderwijs-behalen-de-examencommissie-secundair-onderwijs#publicaties. Op de andere pagina's van hun website vind je nog meer informatie. 

Ik hoop dat dit je vraag wat beantwoordt. Ik wens je in elk geval veel succes met je plannen.

Vriendelijke groeten

Sonia Vandepitte

 

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen