Is er één correcte schrijfwijze voor de schilders Bruegel, Breughel, Brueghel....?

Guido, 57 jaar
18 september 2018

Zijn die beroemde schilders familie van elkaar? Ik zie regelmatig de achternaam verschillend geschreven. Wat is correct?

Antwoord

Ze waren zeker familie van elkaar:

  • Opa was Pieter Bruegel de Oude, bekend van boerentaferelen en spreekwoorden
  • Zijn twee zonen waren Pieter Breughel de Jonge (zonder kinderen) die helletaferelen schilderde, en Jan Breughel de Oude (die de Fluwelen Breughel wordt genoemd)
  • Jan had drie kinderen: Anna Breughel, getrouwd in de andere schildersdynastie Teniers, Ambrosius Breughel en Jan Breughel de Jonge
  • Achterkleinzoon Abraham Brueghel was zoon van Jan de Jonge, en schilderde vooral stillevens.

In die periode stonden spelwijzen van eigennamen nog niet vast, zoals je hierboven al merkt.

  • Pieter Bruegel de Oude signeerde vanaf 1550 eerst zijn naam 'brueghel' en 'bruegel' (geen hoofdletters, u eerst, meestal zonder h). Vanaf 1559 gebruikte hij meer consistent 'BRVEGEL' (hoofdletters, v eerst, geen h), soms met een ligatuur tussen V en E.
  • De twee zonen en de twee kleinzonen spelden hun naam consequent met een h en een beginhoofdletter, en draaiden soms maar niet altijd de u en e om van plaats: 'Breughel'.
  • De achterkleinzoon gebruikte meestal de 'Brueghel'-spelwijze, met de u op de plaats waar zijn overgrootvader die nog had gezet.

Historici en kunsthistorici gebruiken daarom drie varianten: Bruegel, Breughel en Brueghel.

Geen van de zes originele en officële handtekeningen van William Shakespeare lijken overigens op die meest gebruikte spelwijze: Shackper, Shakspear, Shakspea, Shackspere, Shakspere en opnieuw Shakspear

Reacties op dit antwoord

  • 21/09/2018 - Guido (vraagsteller)

    We hadden in mijn gemeente, Waasmunster, in de jaren 1960 - 1980 een koster/drukker en die schreef zijn naam als Vandermeulen of Van Der Meulen of Vander Meulen en hij was dan nog getrouwd met een Parijs...die van tijd tot tijd als Parys werd opgetekend of zelfs Van Parijs of Van Parys alhoewel die Van nergens op de geboorteakte staat... DANK voor uw uitvoerig antwoord bij de schildersfamilie!

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen