De uitkomst zou als vloeistof of gas in een fietsband moeten geraken en het mag niet te duur zijn.
Dag Emiel,
Dat soort verbindingen bestaan zeker! In de middelbare school wordt vaak een demonstratie van dit principe gegeven door geopende flesjes geconcentreerde ammoniak en geconcentreerd zoutzuur naast elkaar te plaatsen. De opstijgende dampen reageren met elkaar en vormen een vast product: het zout ammonium chloride. Dit reactieproduct vormt een witte mist van zeer kleine vaste zoutkristallen.
Daarnaast gebruiken doe-het-zelvers regelmatig polyurethaan (PUR) schuim: je zou dit een vloeistof kunnen noemen gezien je het kan opspuiten, maar het heeft weinig gemeen met bijvoorbeeld water. Wanneer bepaalde reactieve groepen in het materiaal in contact komen met de lucht, treedt opnieuw een chemische reactie op waardoor het materiaal begint op te schuimen en vervolgens uithardt tot een vaste stof. Door de opgesloten luchtbellen is het een uitstekend materiaal om bijvoorbeeld huizen te isoleren.
Deze voorbeelden zijn wel niet meteen geschikt om in een fietsband te steken. Ik ben wel nieuwsgierig wat je van plan bent ;-).
Voor meer info, kijk dan op deze blog. https://emielamaury2f.webnode.be .
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.
(Bio)chemie Eiwitgebaseerde materialen Weefselregeneratie biosensoren