Welk soort kever is dit?

Nathan, 32 jaar
6 september 2018

In onze woning vinden wij vaak deze kevers. Soms grotere exemplaren, soms kleine exemplaren. Welk soort is dit, en wat kunnen wij hier aan doen?

Antwoord

Beste Nathan,

dit is een snuitkever, familie Curculionidae, en meer bepaald een kortsnuitkever. De familie van de snuitkevers is één van de meest uitgebreide keverfamilies, en identificatie op basis van deze foto is delicaat. Ik vermoed dat het om één of andere Otiorynchus soort gaat.

Deze snuitkevers voeden zich in het adulte stadium aan de bladeren van allerlei waardplanten, de larven voeden zich aan de wortels. Heb je toevallig in de woning geen planten in pot staan, bv. een Azalea of iets dergelijks? De kans is groot dat (1) je besmette planten hebt aangekocht in container waarin larven aanwezig waren die ondertussen zijn verpopt en uitgekomen of (2) misschien heb je in de tuin nieuwe planten aangeplant? Soms moet de infectiehaard ook gezocht worden in de buurt, bv. besmet grasland waarin de larven zich voeden aan de wortels, of boomkwekerij-aanplantingen, soms ook kunnen zaden een bron van infectie zijn. Alleen een juiste soortidentificatie kan aanwijzigen geven over de infectiehaard.

Deze kevers veroorzaken in principe geen schade in de woning, en zijn normaal gezien een tijdelijk verschijnsel. Als je niet direct een infectiehaard kunt lokaliseren kan je indien je dit wenst, altijd enkele kevers opsturen naar het ILVO, Diagnosecentrum voor Planten, Burg. Van Gansberghelaan 96, 9820 Merelbeke. Dan kunnen wij in het labo met de stereomicroscoop met behulp van identificatietabellen de kevers op naam brengen en de mogelijke infectiehaarden definiëren.

met vriendelijke groeten,

Hans

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2020
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen