Ik lees op internet dat er twee Europese parlementen zijn, één in Brussel en één in Straatsburg maar waarom is dat eigenlijk?
Het is wel degelijk één parlement, maar het komt op twee verschillende plaatsen samen. Kort gesteld was het aanvankelijk de bedoeling dat de Europese instellingen verspreid zouden zitten over verschillende landen, maar bleek dat minder praktisch dan gedacht. Vandaag zijn vooral Brussel, Straatsburg, Frankfurt en Luxemburg de vier 'hoofdsteden' van Europa.
Van bij het begin was het een strategie om de Europese instellingen agentschappen te verspreiden over verschillende steden. Nu nog gebeurt dat trouwens voor de verschillende agentschappen van de EU: politiesamenwerking Europol zit in Den Haag, grensbewaking Frontex in Warschau, het ruimtevaartagentschap in Praag, het geneesmiddelenagentschap in Londen... Dat principe van spreiding botst wel herhaaldelijk op politieke en praktische problemen: landen eisen of verbieden een locatie, de reiskosten zijn vaak hoog, sommige steden zijn geen aantrekkelijke werkplekken voor de gezochte profielen...
Een korte geschiedenis om te verklaren waarom het Europees parlement twee steden gebruikt:
Die verdeling van Europese zetels, en vooral de maandelijke verhuis van parlementsleden en documentatie heen en weer tussen Brussel en Straatsburg, is niet onbetwist, niet in het minst door de parlementsleden zelf, die de tweestedenregeling als iets bijzonder lastig, duur en vervuilend beschouwen.
Er zijn nog geen reacties op deze vraag.
Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.