Gebruiken ze bij vlooiencircussen echte vlooien?

Tamara, 7 jaar
27 augustus 2018

Ik vraag me af of een baas van een vlooiencircus echte vlooien kunstjes laat doen, of dat hij net doet alsof er vlooien zijn die iets doen.

Antwoord

Beste Tamara,

In een vlooiencircus of vlooientheater werden vroeger effectief levende vlooien gebruikt. Alleen de wijfjes van de mensenvlo werden hiervoor gebruikt omdat deze vlo voldoende groot is om goed te kunnen waarnemen; de honden- en kattenvlo zijn te klein om zelfs met een vergrootglas goed zichtbaar te zijn. Men gebruikte de vrouwtjes van de mensenvlo omdat deze merkelijk groter zijn dan de mannetjes, en bovendien ook veel sterker. De mensenvlo leeft ongeveer 1 jaar, maar moest dagelijks wel een bloedmaaltijd krijgen van de baas of trainer van het vlooiencircus om in leven te blijven, dus dagelijks werd de vlo op de arm gezet om bloed te kunnen zuigen.

Vlooiencircussen waren er al in de jaren 1833, en waren gedurende ongeveer 100 jaar een standaardattractie op kermissen en jaarmarkten. Tegenwoordig zijn deze attracties zo goed als uitgestorven. Trouwens de mensenvlo komt bij ons ook niet meer voor.

Een vlooiencircus was eigenlijk een klein draagbaar miniatuurtheater, waar de bezoekers vaak met een vergrootglas naar de zogenaamde “kunstjes” van de vlo konden kijken. Voor alle duidelijkheid vlooien kunnen niet getraind worden; ze reageren wel op bepaalde omgevingsomstandigheden zoals licht, warmte en trillingen. De trainer van het vlooientheater probeerde bij de vlooien een onderscheid te maken tussen vlooien die goed konden springen en minder goed konden springen. Zo deelde hij de vlooien op in “springers” en “lopers”.

De “lopers” werden in kleine doosjes met deksel geplaatst zodat ze het springen wat afleerden. Aan deze lopers werd dan een fijn, zo goed als onzichtbaar, draadje bevestigd zodat ze bijvoorbeeld een karretje konden trekken, zonder dat de vlo dit zelf besefte. De “springers” werden bijvoorbeeld gebruikt om een balletje weg te schoppen. Dit waren uiterst lichte balletjes, vaak gemaakt uit het merg van vlierstruiken, en ingestreken met een slecht ruikende stof. De trainer zette de vlo dan op het balletje, waarna de vlo omwille van de onaangename reuk wilde wegspringen en op die manier deed alsof ze het balletje wegschopte. In elk geval hebben die vlooiencircussen een hoog fopgehalte, en geven ze de indruk dat die vlooien werden getraind en ook echt aan het werk waren.  

De weinige vlooientheaters die nu nog bestaan werken zonder vlooien, of in het beste geval zijn de vlooien alleen maar aanwezig voor de show. In deze vlooientheaters worden allerhande elektrische, mechanische of magnetische hulpmiddelen gebruikt om de minitoestelletjes in beweging te zetten.   

met vriendelijke groeten,

Hans

 

 

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

 Hans Casteels

identificatie van plaaginsecten in land- en tuinbouw, voorraadgoederen en woningen

Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Burg. van Gansberghelaan 96 bus 1 9820 Merelbeke
http://www.ilvo.vlaanderen.be

Zoek andere vragen

© 2008-2021
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen