Recuperatierem en DC motor: wie helpt me verder?

O., 27 jaar
28 juli 2018

Kan iemand me uitleggen hoe de recuperatierem bij een DC motor werkt? En de spanning van de motor, moet die groter of kleiner zijn dan het net en waarom?

Antwoord

Een belangrijk element is de zogenaamde "back-emf" van de motor: dat is een spanning die de motor zelf genereert, en die toeneemt met de snelheid van de motor. De fysische wet die hier aan de grondslag ligt is de wet van Faraday, die o.a. tot gevolg heeft dat in een geleider die beweegt in een magnetisch veld, een spanning wordt opgewekt.

Als de motor als motor gebruikt wordt, is de aangelegde spanning groter dan de "back-emf", zodat er stroom loopt van de voeding (ik zou niet "het net" gebruiken, want dat wordt geassocieerd met een wisselspanning van 50 Hz), naar de motor. De motor krijgt dus energie van de voeding. Er loopt dan ook een stroom door de motor, die dan een kracht opwekt die de motor doet draaien (hoe groter die stroom, hoe groter de kracht trouwens).

Als de aangelegde spanning nu lager is dan de "back-emf", dan loopt de stroom in de andere richting. Dit heeft tot gevolg dat de opgewekte kracht ook in de andere richting zal zijn, waardoor de motor zal vertragen. Hierdoor verlaagt de "back-emf" dan weer, zodat de aangelegde spanning ook weer wat moet zakken. Dit gaat door totdat de motor stilstaat. In deze fase werkt de motor als generator, en geeft deze dus energie aan de voeding. De stroom die van motor naar voeding gaat, kan gebruikt worden om een batterij op te laden.

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen