Hoe warm kan metaal worden door zonnestraling?

johanna, 46 jaar
26 juli 2018

Wordt metaal door de hitte van de zon warmer dan de omgevingstemperatuur?

Antwoord

Beste Johanna,

Dit kan zeker.

In afwezigheid van zonlicht zal een voorwerp de temperatuur van de omgeving aannemen. Het voorwerp zal warmte ontvangen van de omgeving door conductie, convectie en straling (alle voorwerpen zenden straling uit, niet alleen de zon). Wanneer het voorwerp de temperatuur van de omgeving bereikt heeft, zal het evenveel warmte ontvangen als het zelf verliest. Netto komt er dus geen warmte meer toe en de opwarming zal stoppen.

In aanwezigheid van zonlicht verandert het verhaal wat. De zon is nu ook deel van de omgeving geworden en het voorwerp zal verder opwarmen. Dit kan best tientallen graden zijn. Een exacte berekening is lastig omdat het van heel veel factoren afhangt (hoeveelheid zonnestraling, oriëntatie van het voorwerp, stralingseigenschappen van het voorwerp, convectie enz.)

Dit geldt voor alle voorwerpen, niet alleen metalen. De mate van opwarming zal voor elk voorwerp verschillend zijn. Wel is het zo dat metalen goed geleiden en dus veel warmte naar je hand zullen brengen als je eraan voelt. Hierdoor kan de opwarming bij metalen groter lijken.

Met vriendelijke groeten,

Reacties op dit antwoord

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Beantwoord door

Dr. ir. Sander Deridder

Chromatografie Warmte- en massaoverdracht Chemische technologie

Vrije Universiteit Brussel
Pleinlaan 2 1050 Elsene
http://www.vub.ac.be/

Zoek andere vragen

© 2008-2019
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen