Gaat de tijd dood in een zwart gat?

Sophie, 42 jaar
13 juli 2018

Door de algemene relativiteitstheorie gaat de tijd steeds langzamer bij grotere wordende zwaartekracht. In vergelijking is voor degene met grotere zwaartekracht voorbeeld 2 dagen gepasseerd en voor ons 3 dagen als we elkaar dan weer zouden ontmoeten. In een zwart gat is de aantrekking zo groot dat de tijd een tijdstip wordt. Maar dat is dan een kleiner interval dan de Planck-tijd. Heb je daar op zijn beurt dan geen materie meer, want dan ook geen elektromagnetische kracht meer die de elektronen laat bewegen, want beweging is uitgesloten. Wat met de sterke en zwakke kracht? Want de Planck-tijd kan je niet onderverdelen. Een kleinere tijdsinterval kan dus niet.

Antwoord

Vele vragen ineens, maar met telkens hetzelfde antwoord: we weten dat niet zo goed.  Wat we wel weten, is dat algemene relativiteitstheorie en quantumfysica mathematisch niet verenigbaar zijn.  Zo lang het 'oneindig grote' van een andere orde is dan het 'oneindig kleine', is dat niet erg, maar waar ze elkaar ontmoeten, zoals in de oerknal en bij de extreme dichtheden van zwarte gaten, is het problematisch.  Zoals voor elk moeilijk probleem, zijn vele 'oplossingen' geponeerd, maar geen enkel ervan is evident.  

Het is ook niet evident om een en ander experimenteel te toetsen.  Misschien bent u kandidaat om eens in een zwart gat te gaan kijken.  Maar jammer genoeg zullen we uw bevindingen dan nooit vernemen.

Reacties op dit antwoord

  • 09/08/2018 - Sophie (vraagsteller)

    Hartelijk bedankt voor uw antwoord.

  • 09/08/2018 - Sophie (vraagsteller)

    Ik ben nogal creatief. Ik zit daarom met het idee dat je met een dubbele werkelijkheid kan zitten in een zwart gat: de oneindige dichtheid waardoor het tijdstip overeenkomt met de tijd in het heelal begrensd in het oneindige in het verleden en in de toekomst waarin alle mogelijke geschiedenissen zitten vervat. Die oneindige dichtheid betreft wel geen materie meer, maar is van een andere orde. Ik doe er beter aan om SF te schrijven, omdat u zegt dat het niet verenigbaar is.

Enkel de vraagsteller en de wetenschapper kunnen reageren op een antwoord.

Zoek andere vragen

© 2008-2022
Ik heb een vraag wordt gecoördineerd door het
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen